Sari la conținut

TUTUROR PARTICIPANTILOR LA ACTUL DE JUSTITIE

 

Tuturor participantilor la actul de justitie oferim spre lectura sfatul pe care tatăl lui Nicolae Steinhardt i-l dă fiului său, pus în fața opțiunii închisoarea sau denunțarea.

Ce lecție incredibilă îi dă tatăl lui Nicolae Steinhardt ! Când el știa bine că la 82 de ani, erau șanse extrem de mici să îl mai vadă vreodată liber !

„E adevărat, zice tata, că vei avea zile foarte grele. Dar nopțile le vei avea liniștite, vei dormi bine. Pe când dacă accepți să fii martor al acuzării, vei avea, ce-i drept, zile destul de bune, dar nopțile vor fi îngrozitoare. N-o să mai poți închide un ochi. O să trebuiască să trăiești numai cu somnifere și calmante; abrutizat și moțăind toată ziua, iar noaptea chinuitor de treaz. O să te perpelești ca un nebun. Cată-ți de treabă. Hai, nu mai ezita. Trebuie să faci închisoare. Mi se rupe și mie inima, dar n-ai încotro, de altfel, chiar dacă apari acum ca martor al acuzării, nu fi prost, după șase luni tot te ia. E sigur. […] Și în astea trei zile care ne rămân, să nu-mi vorbești nici un cuvânt despre proces, Securitate, închisoare. Vreau să le petrecem împreună, plăcut și liniștit.”( Jurnalul fericirii).”

Steihardt, si-a luat licența în Drept și Litere la Universitatea din București în 1934, iar în 1936 și-a susținut la București doctoratul în drept constituțional, cu lucrarea Principiile clasice și noile tendințe ale dreptului constituțional. Critica operei lui Léon Duguit, publicată în același an.Dupa convertirea sa la crestinism devine unul dintre cei mai buni si inspirati teolgi romani.Stinta dreptului i-a usurat drumul in cunoasterea si desavirsirea teologica.